
Mergelstenen achterkant van kasteel puth.
Het kasteel wordt al genoemd in documenten uit de 14e eeuw. Het werd gebouwd door de ridders van Puth. Het huidige kasteel stamt uit de 18e eeuw en is gebouwd op fundamenten uit de 16e eeuw. Het kasteel is een rechthoekig herenhuis, aan de voor- en linkerzijde voornamelijk opgebouwd uit baksteen; de rechter- en achterzijde zijn opgetrokken uit mergelsteen. Het kasteel wordt omgeven door een gracht en had vroeger een ophaalbrug, die in de 20e eeuw vervangen werd door een vaste brug.
Het kasteel was vroeger alleen te bereiken via de versterkte U-vormige kasteelhoeve. De hoeve ligt hoger dan het kasteel, daarom is er geen gracht rond de hoeve en zijn de buitenmuren van schietgaten voorzien. Deze hebben nooit echt dienst gedaan maar verhoogden de status van het kasteel. De huidige kasteelhoeve dateert waarschijnlijk uit de 18e eeuw.

Binnenplaats van kasteel puth.
Deze foto is voor de 2e wereldoorlog genomen. Het torentje dat op het kasteel staat zou vóór de 2e wereldoorlog eraf gehaald zijn vanwege de slechte staat.
De eigenaar van het kasteel was tot 2007 Wilhelm Josef Oskar Friedrich Leopold graaf zu Stolberg-Stolberg (1927), lid van de Nederlandse adellijke familie Zu Stolberg-Stolberg, in wiens familie het was gekomen door het huwelijk van diens grootvader in 1872 met een erfdochter van de familie De Marchant et d'Ansembourg.
Het Kasteel heeft nog jaren dienst gedaan als woonzit van de bevelhebber van Allied forces central Europe afgekort AFCENT. De eerste in 1967 was Generaal Johann Adolf Graf von Kielmansegg. Een enigzins omstreden figuur vanwege zijn verleden in NAZI-Duitsland. Zijn opvolger werd Generaal Jürgen Bennecke die eveneens woonde in het kasteel. Wilhelm Josef Oskar Friedrich Leopold graaf zu Stolberg-Stolberg (1927-2011), tot 2007 eigenaar en bewoner van kasteel Puth verkocht het kasteel.
De nieuwe eigenaren van kasteel Puth, echtpaar Van der Molen-Snijders, hebben kosten nog moeite gespaard om het gehele landgoed en kasteel met hoeve weer een historische uitstraling te geven. De ingang naar het kasteel is verlegd naar de linkerzijde van de hoeve.
Bij het kasteel hoorde ook nog een watermolen, de Puthermolen. Lees hier meer over bij thema's, Puthermolen
|