
Kadasterkaart 1811-1832
Van het Huis Peerboom, Birbaum of Domus de Pyro is niets meer terug te vinden. Het heeft gelegen op de plek waar nu sporthal De Joffer ligt. Het was een adellijk Riddergoed, bezat een cijnskaart en laathof waarvan de registers in 1574 werden vernieuwd. De gronden die bij deze laathof hoorden lagen voornamelijk te Kunrade en Ubachsberg. Omstreeks 1386 vinden we Willem van den Peerboom die we in 1443 nog vermeld zien als leenman bij het hof van Valkenburg.
"Willem van den Peerbomme is man van den hof te Peerbomme mit sijnen toebehoren, theende ende pechten. Item derselve is man van den hof te Reymersbeke, mit 14 boenre lants ende theende" (Kasteel Reymersbeek bij Nuth)
In de 14e eeuw behoorde Peerboom aan de familie Caldenborn genaamd Beerbaum. In 1539 wordt Johan van Eynatten tot Nyswyller genoemd als:
"man van leen van den hoff tot den Byreboem, aanhaldende omtrynt dartigh buynre, noch baneten omtrynt vyver buynre. Item den hoff gemant ter Kameren".
Hij was gehuwd met Agnes van Caldenborn, erfvrouw van Peerboom en Nyswiller, dochter van Steven van Caldenborn en Cecilia van Broich die beide in de Laurentiuskerk te Voerendaal liggen begraven.
Huis Peerboom was in 1859 in bezit van Paulus Oberjé, die in 1862 in Brunssum op 85 jarige leeftijd overleed. Zijn zoon Joseph Hubertus en diens vrouw Hubertina Boumans alsook zijn kleinzoon Egidius Oberjé liggen begraven tegenover de ingang van de Laurentiuskerk.
De erfgenamen van Paulus Oberjé verkopen het goed aan mevrouw de Lamberts de Cortenbach, die de gebouwen in 1870 liet slopen en de gronden bij die van Kasteel Cortenbach voegde.
"Pèrebooms-Vauwere" is bij oud-inwoners van Voerendaal nog steeds een begrip. In 1936 werd de huidige Hoeve Peerboom gebouwd door het Beambtenfonds van de Staatsmijnen. In dezelfde tijd werd de Hoeve Marehoek en Hoeve de Aar in Heerlen gebouwd. Alle drie de hoeves hebben dezelfde bouwstijl.
|