Kasteel Cortenbach



Huis Cortenbach met een in bescheiden renaissancestijl aangelegde tuin.

Kasteel Cortenbach ligt in een parkachtige omgeving, noordoostelijk van Voerendaal. De toegang tot het kasteel liep vroeger via de binnenplaats van de U-vormige hoeve, maar heeft nu een eigen weg via de zijkant van het park. De oorspronkelijke middeleeuwse burcht, stamt uit de 14e eeuw. De enige overblijfselen van de burcht zijn onder andere twee ronde torens die vervaardigd zijn uit plaatselijke Kunradersteen, vermoedelijk de hoektorens van de voorburcht. Daarnaast is er nog een deel van de walmuur overgebleven. Het huidige kasteel is door de Akense handelaar Herman Lamberts rond 1713 als herenhuis gebouwd. Herman Lamberts was sinds 1682 heer van Cortenbach. In 1776 is het nog eens grotendeels herbouwd. In 1869 overleed de weduwe van de laatste Nederlandse mannelijke telg van het geslacht De Lamberts de Cortenbach op het kasteel. Het kasteel was vanaf 1939 een exclusief hotel/restaurant. Nu is het het hoofdkantoor van Vebego International, een bedrijf op het gebied van schoonmaak, personeelsdiensten en facilitaire diensten.

In 1638 werd het kasteel verkocht aan Caspar von Schnetter. Deze laat de voorburcht bouwen met de karakteristieke toegangspoort met een uivormige torenspits. Op deze hoektoren zijn duidelijk sporen terug te vinden van een ophaalbrug. Caspar von Schnetter was voornemens om ook een gracht rondom de voorburcht aan te leggen. Dit bleek niet mogelijk om dat deze gracht te hoog kwam te liggen en er dus geen water in kon lopen. Om toch enige status aan het geheel aan te brengen, want vedediging van het goed was toch een statussymbool, liet hij een muur bouwen met schietgaten langs de toegangsweg. Delen van die muur staan er nog steeds. Het wapen boven de ingang is van De Lamberts de Cortenbach en is veel later daar aangebracht. Er was een agrarisch bedrijf in gevestigd, dat nu actief is buiten de kasteelhoeve.


Ingang kasteelhoeve met karakteristieke ui-vormige toren.

Het geslacht Van Cortenbach is een oud adellijk geslacht dat genoemd is naar Kasteel Cortenbach in de Nederlandse gemeente Voerendaal. Het geslacht heeft heren van diverse heerlijkheden voortgebracht, ook ridders en veldheren, en een landscommandeur van de Duitse Orde te Alden Biesen.
De heerlijkheid Cortenbach werd in 1381 door hertog Wenceslaus van Brabant in leen gegeven aan Gerard I van Cortenbach, die gehuwd was met Lysa van Carthils. Deze Gerard was de kleinzoon van Willem van Berghe, die de oudst bekende bewoner is van het kasteel. Daarna kwam de heerlijkheid in bezit van zijn zoon, Goswijn II van Cortenbach, die gehuwd was met Agnes Huyn. De zoon van Goswijn van Cortenbach was Jan I van Cortenbach, die in 1433 met Catharina Berthout van Berlaer trouwde en daardoor heer van Helmond werd.

Nadat de heerlijkheid in de loop van de 15e eeuw tijdelijk voor de familie verloren was gegaan, kreeg men deze in de 17e eeuw weer in bezit, maar in 1638 werd ze definitief verkocht. Naast het kasteel te Voerendaal bezat de familie Cortenbach van 1415 tot 1668 Kasteel Vaeshartelt te Maastricht-Limmel. In de 16e eeuw werd in Luik het poorthuis Cortenbach (hôtel Cortenbach) gebouwd in de stijl van de Luikse renaissance.

Een totaal overzicht van het complex, gezien vanaf de weg naar de voorburcht van Cortenbach





Meer informatie over de kastelen van Voerendaal?
Kies hier beneden het kasteel.




De twee middeleeuwse torentjes.



Achterkant van het huis.



Interieur