Door: Wim Reubsaet,  25 mei 2014
Vlaaien bakken bij bakkerij Cloodt of bakkerij Delsing

In de eerste helft van de vorige eeuw was het heel gebruikelijk dat er bij feestelijke gelegenheden veel vlaaien werden gebakken.
De huisvrouwen deden dat vaak samen: Oma, tante, moeder en buurvrouw, samen vlaaien bakken onder het motto "vele handen maken licht werk" en het was nog gezellig ook.


Vlaaien van brooddeeg, niet van dat slappe cakedeeg. Gevuld met vers fruit in gelei. Rieste-, kiesje-, of kroesjelevlaam.
In het dialect spraken ze niet over vlaai maar over vlaam. Als die vlaaien dan klaar waren moesten ze de oven in, maar geen enkele huis-, tuin- en keuken-oven was groot genoeg om soms wel tien vlaaien tegelijk te bakken. Hier bracht de plaatselijke bakker uitkomst. De mensen van Voerendaal brachten hun vlaaien naar Bakkerij Cloodt of bakkerij Delsing. Ze liepen met lange planken met daarop wel vijf of zes vlaaien naar de bakker.
Natuurlijk waren er meerdere vrouwen die gelijktijdig vlaaien wilden laten bakken. Zeker bij communiefeesten kon het behoorlijk druk zijn bij de bakker. Je moest dan op je beurt wachten om na het bakken je vlaaien weer terug in ontvangst te nemen en op huis aan te gaan.
Het meest frustrerende was toch wel als je een kersenvlaai had laten bakken waarbij je de kersen zorgvuldig van alle pitten had ontdaan en je kreeg er een terug die achteraf bleek niet de jouwe te zijn en vol met pitten zat.
Nietemin was het een heel karakteristiek beeld in de Limburgse dorpen en uniek in Nederland.


Reageer
  Reactie van: Ine Frankort-Muijs: 5-11-2014
  De vlaaien werden ook naar bakker Muijs gebracht. (Kerkplein 49)
  Ik kan me de planken met vlaaien die daar gebracht werden nog heel goed herinneren.

  Groetjes Ine Frankort-Muijs    Reageer


  Reactie van: Paul Leunissen: 27-2-2015

  Hallo Ine, Mijn vader maakte vroeger ook zelf vlaaien en die werden op lange planken naar jullie bakkerij (Muijs) gebracht om te laten bakken!
  Meestal bij feestdagen en het waren er in mijn ogen best veel.

  Hartelijke groet.
  Paul Leunissen
  (van d'r melkboer Leunissen oet d'r kierberg)    Reageer

  Reactie van: Els Korber-Debets: 2-12-2014
  wilde nog aanvullen dat op de Heerlerweg ook nog bakkerij Eggen was met winkel.

  E.Korber Debets    Reageer


  Reactie van: Anny Fouarge-Wouters: 21-3-2015

  In de Kunderkampstraat was nog een kruidenierswinkel en bakker Habets daar brachten wij de vlaaien. Vanaf de Valkenburgerweg, via der Senden zijn gats naar de Midweg.

  Anny Fouarge-Wouters   Reageer"Gebroeders Cloodt,
   voor beter gebak en brood"

Dat was de reclameslogan van bakkerij Cloodt.

De bakkerswinkel lag aan de Tenelenweg.
Het was een klein winkeltje waar de bakkersvrouw, in een stijfgesteven kraakheldere witte schort de klanten bediende. De bakkerij was aan de achterkant bereikbaar. De geur van versgebakken brood hing in de hele omgeving van de bakkerij.


Bakkerij Delsing

De bakkerswinkel van Bakkerij Delsing lag in het statige pand tegenover de kerk op de hoek van het Kerkplein en de Spekhouwerstraat. Hetzelfde pand waar ook de Drogisterij en de textiel zaak van Dautzenberg te vinden waren. Aan de achterkant, dus links vooraan aan de Spekhouwerstraat lag de bakkerij. Delsing was een wat meer luxere bakker dan Cloodt in mijn beleving, een bakkerswinkel waar ik zelden kwam.


Bakkerij Muijs

Verder op aan het Kerkplein, het gedeelte waar altijd de kermis stond, was nog bakkerij Muijs. Het pand staat er nog altijd maar is inmiddels geen winkel meer. Ergens in de zestiger jaren kreeg dit pand een moderner uiterlijk.

De gevel, beneden de twee bovenramen werd een grote winkelpui met de deur in het midden. Het kleine raampje in de nok is verdwenen.

Heeft er iemand oude foto's van de winkels van de bakkers Eggen aan de Heerlerweg en Habets aan de (Kunder)Kampstraat?