Door: Wim Reubsaet,   4 april 2017 foto's beschikbaar gesteld door Ben Janssen

Modevakschool Voerendaal


Ja het is echt waar, Voerendaal had een modevakschool. Vele dames van Voerendaal hebben les gehad van Antonia Buijink.
Antonia was coupeuse van haar vak en had een bescheiden schooltje waar ze les gaf in patroontekenen, knippen, naaien en alle andere technieken die men nodig had om een mooi resultaat te bereiken.

Tegenwoordig halen we onze kleding in de winkel, vroeger werd veel meer op maat gemaakt. Mensen die het zich konden veroorloven lieten hun kleding maken bij een kleermaker. In voerendaal waren dat Moederscheim en Knooren aan de Heerlerweg in Kunrade en kleermaker Kokkelkorn aan het Kerkplein en Kockelkorn aan de Spekhouwerstraat.
Mensen die het minder breed hadden maakte vaak kleding zelf. Antonia bood dan de mogelijkheid om de kneepjes van het vak te leren.


Haar atelier lag aan het Laurentiusplein dicht bij de kapperszaak van Maessen. Een bordje op de voordeur vermelde trots; "Modevakschool". Later verhuisde ze naar de Hogeweg nummer 14 waar ze tot haar dood woonde.

Antonia staat op de foto rechts 2e van links, als jonge vrouw aan het hoofd van haar Modevakschool. Bij de paspop staat haar tante Theodora Janssen-van Bentum, grootmoeder van Ben Janssen.











Antonia was de dochter van Bernhard Buijink en Katharina van Bentum. Ze werd geboren in Duitsland in Kleef op 9 maart 1915. Ze had nog twee broers en twee zussen waarvan de oudste zus Francisca als "Zuster Appelonia" bijna zestig jaar in Bandoeng in Indonesië heeft gewerkt. Verder had ze een broer die priester was. Haar gezondheid was al vanaf haar geboorte broos. Antonia is niet oud geworden getuige het bidprentje. Op drieenveertig jarige leeftijd overleed zij te Voerendaal.

Reageer



Subtekst


Op de foto hierboven staat Antonia naast haar tante Theodora Janssen-van Bentum die achter de naaimachine zit.
de overige dames zijn allen cursisten waarvan de namen ons (nog) niet bekend zijn.
De foto is in de dertiger jaren genomen.

Heeft u ook les gehad van Antonia en kunt u dit verhaal verder aanvullen, dan kunt u reageren door een berichtje achter laten.

Antonia Buijink was niet de eerste met een naai- en knipcursus.
Reeds in 1903 was er in Voerendaal al een handvaardigheidsles voor jonge dames geleid door een kloosterzuster. Deze non was tevens werkzaam op de bewaarschool in dat jaar.
(Zie hiervoor de schoolfoto uit 1903 bij de rubriek Foto's / Schoolfoto's). De naam van deze non is niet bekend.

In 1929 was er nog steeds een naai- en knipcursus die werd geleid door kloosterzusters. Onderstaande foto getuigt hiervan.


De foto's en het verhaal zijn mogelijk dankzij Ben Janssen, een neef van Antonia.