Door: Mathieu Clemens,  datum 29 maart 2015
Melkfabriekje in Kunrade


Het melkfabriekje was gelegen aan de Heerlerweg op huisnummer 14, links naast de garage en rijwielhandel van Frans Cordewener.
Later werd in dat huis de kapperszaak van de de familie Bisschops gevestigd. Het pand staat er nog steeds

Zelf kan ik mij het melkfabriekje in bedrijf niet meer herinneren, wel zit er voor ons, zeker voor mijn moeder een droevige herinnering aan. Het was in de oorlog van 1914-1918 en mijn moeder had met haar eerste man Theodorus Verspaget drie kinderen, drie meisjes. Haar man was militair en deed dienst in de loopgraven langs de grens van België. Daar werd hij ziek en tobde met zijn gezondheid. Het gezinsinkomen was mager omdat Theo Verspaget te vaak ziek was en daardoor geen vast werk had. Mijn moeder zorgde voor een groot deel van het gezinsinkomen en verdiende met diverse karweitjes extra geld. Bij mensen ging ze wassen en strijken. Ook werkte ze enkele uren per week in het melkfabriekje aan de Heerlerweg. Haar twee oudste meisjes zaten op school en de jongste, Emma van twee jaar ging met moeder mee als ze werkte in het melkfabriekje. Gewoonlijk was Emma in de buurt en je hoefde niet echt op haar te letten.

Op zekere dag gebeurde er iets vreselijks, Emma speelde in de buurt van de grote voorraadbak waar kokende melk in zat. Ze viel voorover in de voorraadbak en overleed ter plaatse. Mijn moeder en haar man Theo waren ontroostbaar bij dit grote verlies. Het gezin ging elke week naar het grafje van Emma op het kerkhof. In 1925, zeven jaar na dit voorval, overleed Theo Verspaget als gevolg van zijn zwakke gezondheid en werd dicht bij het grafje van zijn dochtertje begraven
In 1927 hertrouwde mijn moeder met Willem Clemens, ik werd in 1928 geboren. Mijn moeder heeft over dit drama en over die moeilijke tijd als alleenstaande moeder vaak verteld. Met allerheiligen en andere kerkelijke feestdagen, bezochten mijn ouders, mijn twee halfzussen en ik altijd het graf van de eerste man van mijn moeder en ook het graf van mijn halfzusje Emma, dat ik dus nooit heb gekend.
Het melkfabriekje bestaat al heel lang niet meer. De kapperszaak van Bisschops is er er ook niet meer. Het pand is nu een charmant woonhuis met hoge puntgevel en karakteristieke trapjes voor de voordeur.

Gezien de tragedie van dit alles, zal ik het verhaal van het melkfabriekje, vaak door mijn moeder vertelt, nooit vergeten. Mathieu Clemens.

Reageer
    Reactie van: Volker van den Bosch: 18-2-2016
    Melkhandel Leunissen aan de Keerberg was Louis Leunissen, mijn opa. Mijn tantes gingen steeds mee om mijn opa te assisteren. Ik heb hier zelfs nog een film van, waarbij hij gevolgd werd gedurende zijn hele ronde....hij ging tot in Heerlen bij Douvenrade.
    Reageer


    Reactie van: Finy Sijben: 1-4-2015
    Hallo, ik wilde even reageren op 't verhaal van melkboeren.Tegenover melkboer Leunissen in Keerberg was 'n groentewinkel van ? Vrõsch. En op de Tenelenweg naast sigarenwinkel Widdershoven was ook nog 'n groentewinkeltje van Hans Verhegge? Die had zelfs 's zondagsochtend open.
    Op Laurentiusplein(tje) woonde ook nog melkboer Hoenjet.
    Groetjes Finij   Reageer



    Reactie van: Jean en Paula Erven: 6-4-2015

    Volgens mij heette hij Hans Naarding ,maar ik kan me ook vergissen.   Reageer

      reactie van: Ida Nijkamp: 01-08-2022
      klopt, Hans was een broer van oma. Hij komt uit Dalen Drenthe overleden in ongeveer 1973



    Reactie van: Joep Smeets: 11-5-2015

    Finy je heb gelijk maar op het Laurentiusplein was ook nog een schoenmaker en wel vlak waar je ouders gewoond hebben, die hete Reubsaet. Groet, Joep Smeets.   Reageer



    Reactie van: Jan Jegers: 11-10-2015

    De groenteboer in de Keerberg heette Jan Frusch.
    Bij de bakkers hoort nog bakker Cremers aan de Hogeweg.
    De broers Senden van de Hogeweg gingen al met paard en wagen met melk langs de deur.

    Jan Jegers   Reageer



    Reactie van: Frans Hoppers: 24-10-2015

    Aan de Keerberg was ook nog de melkhandel van Jo van Aken.
    En wie kent nog de grafkransenfabriek van Verhoeven en de electrozaak van Spätgens?
    Bedrijvigheid was er genoeg in Voerendaal. Denk maar eens aan te scala van winkels aan het Kerkplein, die in de loop der jaren verdwenen zijn.

    Frans Hoppers   Reageer



    Reactie van: Bert Smeets: 20-6-2016

    De electrozaak was van Speetjens en die was er in 2014 nog steeds, op de hoek van de Hogeweg met de Hoolstraat.
    Bij mij in de klas zat jarenlang Wim Speetjens, geboren rond 1954.

    Bert Smeets   Reageer



    Reactie van: Wim Reubsaet (red.): 20-6-2016

    Speetjens, de electrozaak zat recht tegenover het pand van Dr. Wolfs. Iets verderop richting Kunrade zat ook een Speetjens. Deze had een loodgietersbedrijf en verkocht o.a. kachels en fietsen. Zijn dochter trouwde met May Boosten en deze beide runde ook weer een radio en TV-zaak op de hoek van de Hogeweg en de Lindeweg. Daarnaast verkocht hij ook nog fietsen. Aan de Lindeweg had hij nog een tankstation. De naam wijzigde toen van Speetjens in Spätgens, mogelijk de juiste schrijfwijze. Hun zoon Arno Boosten runde later het Shell-tankstation aan de Heerlerweg tegenover assurantiekantoor Frankort.
    Een andere dochter en haar man bleven in het pand op de Hogeweg en hadden daar een CV-installatiebedrijf.

    Wim Reubsaet  Reageer





Melkdistributie in Voerendaal

Tegenwoordig halen we alles in de supermarkt.
In Voerendaal was lange tijd geen supermarkt maar dat gaf niet we hadden verschillende winkels waar je alles kon krijgen.
Tante Jet, Mathieu Voncken, kinderen Senden, Familie Houtbeckers, Huub Huynen in Kunrade en zijn broer aan de Tenelenweg. Daarnaast had je nog groenteboeren zoals Eussen op het Laurentiusplein, er zat er nog een vlak naast de winkel van Mathieu Voncken en een tegenover melkboer Leunissen aan de Keerberg. (wie de namen weet mag het mailen)
Verder hadden we nog enkele bakkers zoals Cloodt, Delsing, Muijs, Van Veen en een echte visboer, Gorissen.


Overal waren er wel winkels voor, behalve voor melk.
Melk werd langs de deur gebracht, eerst in grote bussen waaruit de melkboer dan een hele of halve liter melk tapte en die in een kan overgoot. Later kwam de melkboer langs de deur met metalen rekken waar literflessen of halve literflessen in stonden. Daarna gingen de melkboeren zich toeleggen op allerlei andere producten in z.g. rijdende winkels.
Iedereen heeft wel eens gehoord van de SRV.

Onze melkboeren uit de vijftiger jaren waren Rohen aan de Heerlerweg met paard en wagen tot in lengte van jaren, Sjef Kicken aan de Kunderbergstraat, ook eerst met paard en wagen maar al vlug in de vijftiger jaren met een volkswagenbusje. Zijn zoon Sjef Kicken junior volgde zijn vader op met een rijdende winkel. En zoals ik al eerder aanhaalde, Melkboer leunissen aan de Keerberg.