Door: Wim Reubsaet,  19 maart 2022
Furenthela

Een begrip in Voerendaal, Furenthela. Het zou de oude Romeinse benaming zijn voor Voerendaal. Of dit zo is, wie zal het zeggen. Wel is het zo dat deze naam voor altijd is verbonden aan ons dorp. Het huidige moderne winkelcentrum heet Furenthela en op de voormalige woning van de oude vroedvrouw Jannetje Schmit-Verhoeven (Hogeweg 27) prijkt de naam "Huize Furenthela" in de top van de gevel.

Meer bekend is de gymnastiekvereniging Furenthela die onder leiding van Sjef Vinken in de vijftiger en zestiger jaren van de 20e eeuw uitgroeide tot een zeer grote vereniging van wel honderd leden met een eigen drumband.
Maar ook reeds voor die periode in de jaren twintig en nog vroeger, was Furenthela actief en regelmatig te zien in openbare ruimten waar zij hun acrobatische toeren vertoonden.
Destijds was gymnastiek toch meer gericht op acrobatiek dan op oefeningen aan de rekstok of het paard. Foto's getuigen van de acrobatische menselijke torens die de vereniging in de vorige eeuw aan het publiek toonde.
Op de foto op het Kerkplein voor café Leclou.

Ook tijdens optochten liet de vereniging zich zien aan het publiek. Enkele uniek foto's uit begin van de vorige eeuw laten een optocht zien in het centrum van Voerendaal. De oud-Voerendaler zal nog wel de oude school herkennen op de plek waar nu het winkelcentrum Furenthela is. Alle gebouwen op de foto zijn nu verdwenen.

Gymnastiekvereniging Furenthela bestaat helaas niet meer. Zij zijn in 2019 gefuseerd met Gymnastiekvereniging Coriovallum en heet voortaan "Dynamic Parkstad".


Reageer
Oude glorieEen weidefeest waar Furenthela haar kunsten laat zien.


Een optocht waaraan Furenthela deelnam,
mogelijk de intocht van patoor Habets?