De Boag
De Boag, voor de oudere (oud)-inwoners van Voerendaal een begrip. Een klein onderdeel van de architectuur van Jan Stuyt vanuit de Tuinstad gedachte. Tegenwoordig is hier niets meer van terug te vinden.
Vanaf het Laurentiusplein tegenover de dorpspomp, liep een breed pad naar de Tenelenweg. Aan de Tenelenweg lagen twee hoekwoningen die met elkaar verbonden waren met een uit baksteen bestaande gemetselde boog. De hoekwoningen hadden aan de onderkant een blinde gevel, er zaten dus beneden geen ramen aan die kant van het huis. De brede hoge muren waren natuurlijk prima om tegen te ballen. Het specifieke geluid, de dubbele echo die weerkaatste van de muur voor je en de muur achter je, zal menigeen zich kunnen herinneren. De Boag was een begrip. Als je die noemde wist iedereen waar je het over had. Het pad was tevens een verbinding naar het centrum van het dorp of naar de winkel van Mathieu Voncken, de viswinkel van Wiel Gorissen, de fietswinkel van Jo Weijers of de friture en dancing van Kai Hoenjet.
Het was een ranke boog, geen plomp lelijk ding. Daardoor was hij na verloop van tijd ook niet meer veilig en werd De Boag gesloopt. Wederom een karakteristiek stukje Voerendaal verdwenen.
 Aan de Tenelenweg zijn nu nieuwe huizen waardoor één van de oude hoekwoningen ook al niet meer bestaat, de andere hoekwoning zal wel snel volgen zodat ook de sporen van De Boag definitief zijn verdwenen.
Op de foto links ziet u nog een van de oude hoekwoningen met zwart dak naast de nieuwbouw.
Op onderstaande foto uit 1942, van Frans Tijssen, zien we een van de twee bogen. Deze stond aan de kant van de Tenelenweg. De andere stond er tegenover aan de kant van het Laurentiusplein. Hier werd de grote doorgang tijdelijk gebruikt voor het plaatsen van het rustaltaar van de sacramentsprocessie die over de Tenelenweg trok.
Reageer
|