Door: Ben Janssen,  11-11-2017
Er was eens....

Zo begint elk sprookje, maar ook dit verhaal over prins Reinhard. Hoewel de naam anders doet vermoeden geen sprookjesprins maar eerder een echte Carnavalsprins.
Dit verhaal gaat terug in de tijd nog voor de carnnavalsvereniging De Naate op 2 februari 1964 werd opgericht.

Het is 1961, Reinhard Rothkranz is dan Reinhard de Ie, prins carnaval van de toenmalige carnavalsvereniging "De Weerwuif". Thea Jansen, mijn zus was de Bloemenprinses zoals dat toen werd genoemd.
Het was toen zo dat er in het patronaat een bal was waar een Bloemenprinses werd gekozen. De carnavalsvereniging verkocht papieren roosjes aan de aanwezige gasten die deze dan aan een van de kandidaat bloemenprinsessen gaf. Het meisjes dat op het eind van de avond de meeste roosjes had gekregen werd dan uitverkoren tot Bloemenprinses. Voor de carnavalsvereniging was dit een mooie gelegenheid om de verenigingskas te spekken.
Mijn vader Theo Janssen was toen lid van de raad van elf. Voor de verkiezing van de bloemenprinses moest hij dan ook zijn bijdrage leveren. Bij ons thuis werden de roosjes gemaakt van crêpepapier en ijzerdraadjes. Wij als kinderen leverden daar ook onze bijdrage aan. Het was toen een grote bende thuis, overal stonden er dozen vol met die roosjes. Begin er maar aan.
Van die roosjes is de Prinsenwagen toen versiert geworden wat een prachtig effect is geweest.
HET WAS TOP-CARNAVAL , HEEL VOERENDAAL ZAT IN HET PATRONAAT, GEWELDIG, Ik kan me dit nog zo goed herinneren, te meer omdat mijn zus Thea toen als bloemenprinses werd gekozen. Er was toen ook een Dames-Prinsengarde bij. Korte witte plisseerokken, met rode korte jasjes met gouden koorden en epouletten op schouders en rode kaplaarsjes. Mijn zussen Marianne en Tonny als ook Elly en Ans Creugers en Marlies Hollanders, om maar enkelen te noemen waren hierbij van de partij.
Enkele foto;s uit 1961 getuigen nog van Prins Reinhard en mijn Bloemenzus Thea.
Hopelijk is er van de tijd van de carnavalsvereniging "De Weerwuif" nog het een en ander te vinden.

ReageerCarnaval De Weerwuif 1961


In de prinsenwagen prins Reinhard I en
de bloemenprinses Thea Janssen.


Prins Reinhard decoreert Theo Janssen met de carnavalsversierselen

foto's beschikbaar gesteld door Reinhard Rothkranz