Kloosterzusters in Voerendaal


In Voerendaal was geruime tijd een kloosterorde gevestigd; de Zusters Ursulinen. De Ursulinen (Latijn: Ordo Sanctae Ursulae; O.S.U.) is een katholieke vrouwelijke kloosterorde die in 1535 door Angela Merici (1474-1540) te Brescia (Italië) werd gesticht en als beschermheilige Ursula van Keulen kreeg. De stichting van de orde werd door paus Clemens VII (1478-1534) bevestigd. In 1612 werden de ursulinen tot orde verheven.
Deze orde wijdt zich aan het opvoeden en onderwijzen van meisjes en stichtte sinds 1645 scholen in onder meer België, Duitsland en Nederland (onder andere Sittard, Maastricht en Boxtel). De kloosterzusters Ursulinen die in Voerendaal actief waren kwamen van oorsprong uit Maastricht en vestigde zich in ca. 1902 te Voerendaal. Volgens een krantenartikel uit 1932 vertrok deze orde uit Voerendaal en droegen het klooster over aan de zusters Oblaten van Onze Lieve Vrouw ten Hemel opneming uit Hulsberg. lees het artikel.
De zusters Ursulinen en de zusters Oblaten waren enkele jaren gezamenlijk actief in Voerendaal. Vanaf 1932 namen de zusters Oblaten het geheel over en vestigden zich in het klooster naast de meisjesschool aan de Hogeweg.
In de geschiedenis staan de zusters Oblaten bekend onder: "Zusters Oblaten van Assumptie".
De orde werd gesticht in 1865 door Pater Emmanuel d'Alzon en Moeder Emmanuel-Marie Correnson. De orde van zowel paters als zusters startte in Frankrijk en verspreide zich over heel Europa en daarbuiten. Hun doel was voornamelijk missiewerk maar ook het onderwijs had hun aandacht.
In 1903 vestigde zich de orde Oblaten van Assumptie in Nederland te beginnen in Tilburg. Van daaruit kwamen de zusters ook in Hulsberg terecht waar hun zusterklooster in 1923 werd gebouwd.

De zusters hielden zich bezig met het onderwijs in Voerendaal. Ze waren actief in de meisjesschool aan de Hogeweg, de kleuterschool of bewaarschool zoals deze destijds werd genoemd in de voormalige jongensschool en in latere jaren de L.H.N.O.-school oftewel de huishoudschool.
De zusters noemde zich hiel sjiek "Mére", moeder. Op diverse schoolfoto's zien we de zusters met hun traditionele witte kappen met zwarte sluier en habijt.
Bekende namen van zusters uit die tijd: zr Martha, zr Angela, zr. Jacintha, zr. Angèle, zr. Irene en zr. Emanuelle.
In 1903 zien we de eerste foto met een zuster als onderwijskracht. In 1967 zien we de laatste schoolfoto met daarop een zuster.
Ook gaven de zusters naailes zoals we kunen zien op de foto's in de rechterkolom.
Op een oude schoolfoto's zien we in Voerendaal al nonnen staan. In 1903 zien we een foto van de bewaarschool in Voerendaal met aan de linkerzijde en aan de rechterzijde een non met karakteristieke witte kap. De foto is vermoedelijk genomen voor het huis "Op gen trepkes", het voormalige woonhuis van Notaris Cornelis Swildens in Voerendaal.

Met name de meisjes hebben ervaring met deze nonnen, omdat zij daarmee in aanraking kwamen op de lagere school. De jongens kende alleen zuster Martha en zuster Angela die beide werkzaam waren op de bewaarschool. Niet alle nonnen waren even vriendelijk, één was uitgesproken geweldadig zoals ik heb ervaren toen zuster Martha Roosje Pessers onderhanden nam omdat Roosje de handjes tijdens het gebed niet kon vouwen zoals zuster Martha dat graag had. Het kind werd voor de klas mishandeld. Je mag je afvragen of een kind in de leeftijd van vier, vijf jaar begrijpt wat die zuster van je wil, voor Roosje was dat nog ingewikkelder omdat zij verstandelijk beperkt was. Ze verzette zich tegen de haar opgedrongen dwang, waardoor zr. Martha nog gewelddadiger werd.
Gelukkig waren er ook nonnen met meer begrip en geduld.







Enkele foto's


Foto uit 1903 van een naaicursus.
5e van links een van de zusters Ursulinen
(klik op de foto voor een groter formaat)

Nogmaals een naaicursus maar nu uit 1929.
(klik op de foto voor een groter formaat)

De bewaarschool in 1903 met twee zusters Ursulinen links en rechts op de foto.
(klik op de foto voor een groter formaat)

Zesde klassers op stap met Zr. Angèla van de orde Oblaten. (klik op de foto voor een groter formaat)